Leefomgeving

Klimaat

Wij zetten actief in op energiebesparing door vergroting van de bewustwording, het (stimuleren van het treffen) van maatregelen en het tonen van een voorbeeldrol. Energiebesparing is prioritair ten opzichte van energieopwekking. Desalniettemin anticiperen wij op de opwek van hernieuwbare energie binnen de zoekgebieden en herformuleren onze criteria daartoe.

Wat gaan wij daar voor doen?

De komende jaren zal er veel focus liggen op energiebesparing en bestrijding van energiearmoede. Vanwege de sterk gestegen prijzen voor energie en vanwege de wens op de afhankelijkheid van aardgas af te bouwen is het besparen van energie de snelste en meest efficiënte manier om dat te bereiken.
Woningen
Vanuit de Rijksoverheid is er geld beschikbaar gesteld om bij inwoners met een slecht geïsoleerde woning en een laag inkomen kleine niet woning gebonden maatregelen te treffen waarmee snel energie bespaard kan worden. Voor deze doelgroep zullen er extra maatregelen genomen worden om hun energierekening te verlagen als bestrijding van de zogenaamde ‘energiearmoede’.
In het kader van de gemeentelijke energiebesparingscampagne ‘Energiebesparing waarom niet!’ zijn er al diverse maatregelen genomen zoals subsidies voor een gratis energieadvies en vouchers om zelf energiebesparende maatregelen te kunnen aanschaffen. In de pop-up bespaarstore kunnen inwoners terecht met vragen en voor advies. In 2023 kunnen zij terecht in een duurzaamheidscentrum van Leudal.
Naast kleine energiebesparende maatregelen wordt ook gewerkt aan structurele en grotere maatregelen. Vanuit het Rijk is het Nationaal Isolatie Programma (NIP) opgesteld. Gemeenten en woningcorporaties krijgen extra geld om een isolatieprogramma op te stellen en uit te gaan voeren. Door middel van het isoleren van woningen kan een aanzienlijke besparing op de gasrekening worden gerealiseerd. Gemeente Leudal zal een eigen isolatieprogramma gaan opstellen al dan niet in RES verband.
Bedrijven
Ook bij bedrijven kan er nog veel op energie worden bespaard. Vanuit de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) zal de komende jaren het toezicht op de wettelijke verplichte maatregelen worden geïntensiveerd. Van de gemeente wordt verwacht dat ze deze taken onderbrengt bij de RUD. Daarnaast zal het stimulerende spoor worden uitgebreid door de inzet van energieadviseurs voor bedrijven en een bedrijvenloket waar ondernemers terecht kunnen voor advies.
Hernieuwbare energie
Door de congestie op het netwerk ligt de aandacht minder op grootschalige opwek middels zon en wind voor de korte termijn. Voor de langere termijn is het nodig wij blijven zoeken naar geschikte locaties voor grootschalige opwek. Dat is noodzakelijk voor onze energievoorziening van de toekomst. In 2023 herformuleren wij de criteria en treffen wij voorbereidende handelingen voor de verankering van grootschalige opweklocaties.
Transitievisie warmte in uitvoering
Aardgasloos wonen is door de hoge gasprijzen en de afhankelijkheid van gas uit het buitenland nog belangrijker geworden. In een aantal kernen zullen Wijkuitvoeringsteams aan de slag gaan met het opstellen en uitvoeren van een wijkuitvoeringsplan om van het aardgas af te gaan. In combinatie met het Isolatieprogramma kan dat leiden tot collectieve acties om te isoleren of te verduurzamen van hun wijk. De andere kernen zullen later volgen.
Afval

Doordat de grondstoffenprijzen en de prijzen voor de verwerking van afval stijgen, is het verminderen van afval door het voorkomen van verspilling belangrijker aan het worden. Komende jaren zullen wij de afvalstromen monitoren, om zo beter te kunnen sturen op het terugdringen van hoeveelheden. Hierbij wordt daarnaast ingezet op communicatie om de bewustwording rondom (rest)afval te vergroten.
Vanuit de zomernota zijn de volgende actiepunten expliciet opgenomen:

  • Inwoners en ondernemers worden gestimuleerd en gefaciliteerd om energiebesparende   maatregelen te treffen.
  • We faciliteren kleinschalige energieopwekking in de bebouwde omgeving (daken, carports etc.). Grondgebonden opwek van hernieuwbare energie moet passen binnen de kernkwaliteiten van het landschap, heeft een meerwaarde voor de omgeving en wordt door de directe omgeving gedragen.
  • Daar waar de gemeente een actieve eigen positie kan innemen, gebeurt dat ook. We onderzoeken de mogelijkheden van een eigen energiebedrijf.
  • Innovatieve bedrijven worden gestimuleerd, als zij de ketens verkorten, afval reduceren, natuur inclusief werken of energieproductie bevorderen (denk aan het hergebruiken van bermmaaisel als bodemverbeteraar).

Hernieuwbare energie bovengemeentelijk

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2021

Begroting na wijziging 2022

Primitieve begroting 2023

Begroting 2024

Begroting 2025

Begroting 2026

Lasten

Duurzaamheid

349

321

100

100

100

100

Totale lasten

349

321

100

100

100

100

Baten

Duurzaamheid

-181

-221

0

0

0

0

Totale baten

-181

-221

0

0

0

0

Mutaties reserves

0

0

0

0

0

0

Resultaat

168

100

100

100

100

100

Deze pagina is gebouwd op 11/15/2022 09:04:07 met de export van 11/15/2022 08:47:07