Inwoners en ondernemers worden beschermd en voelen zich veilig.
Visie
Integrale veiligheid betekent samen werken aan de verbetering van de lokale veiligheid, met een
samenhangend pakket van activiteiten en maatregelen. Hierbij werken private partijen (inwoners,
ondernemers, woningbouwcorporaties, verenigingen) en publieke partijen (gemeente, politie,
brandweer, hulpverleningsinstanties, scholen etc.) samen aan het verbeteren van de veiligheid in de gemeente. Veiligheid is steeds minder vanzelfsprekend. De maatschappij verhard zich. Er is sprake van een toenemende individualisering, afnemende zekerheden en er is een risicosamenleving ontstaan. Ondermijnende criminaliteit en de gevaren ervan wordt een steeds groter probleem voor de samenleving. Ontwikkelingen gaan steeds sneller, crisissen volgen elkaar op en er worden steeds hogere eisen gesteld. Ongemerkt mengen de gedachte en gevoelens van burgers zich in de discussie die op het eerste gezicht over criminaliteit en overlast lijken te gaan. Crisissen en overlastproblemen vergen steeds meer aandacht waardoor minder capaciteit overblijft voor de preventieve maatregelen. Dit is jammer omdat effectieve preventie op termijn veel kosten bespaart in de repressie. De gemeente is regisseur op het gebied van integrale veiligheid. Dit betekent dat de gemeente stuurt, bemiddelt en randvoorwaarden in stand houdt. Zo blijven de diverse betrokken partijen op het terrein van veiligheid op een effectieve manier samenwerken. Ook creëren en behouden ze met elkaar een aanvaardbaar niveau van veiligheid en leefbaarheid.
Een zo veilig mogelijke gemeente wordt gewaarborgd door een integrale gebiedsgerichte aanpak, in samenwerking met alle partners, Daarbij worden burgerinitiatieven ondersteund.
Binnen het cluster Veiligheid worden drie hoofdthema's aangeduid:
1. Ondermijnende criminaliteit
2. Sociale veiligheid
3. Crisisbeheersing
Wat willen wij bereiken?
We vinden een veilige leefomgeving voor elke inwoner en ondernemer van groot belang. Het creëren van een veilige gemeente wordt bereikt en blijft gewaarborgd door het uitvoeren van een stevig en effectief integraal veiligheidsbeleidsplan. Het integraal veiligheidsbeleidsplan 2023-2026 draagt bij aan het continueren en verder ontwikkelen van de genoemde veilige leefomgeving. In dit plan zijn de volgende veiligheidsproblemen geprioriteerd:
- Georganiseerde ondermijnende criminaliteit
- High Impact Crimes (HIC)
- Jeugd en veiligheid
- Veilige leef- en woonomgeving
- Cybercrime